Opdateret: 6. sep. 2020

Hvilken yogaform taler mest til dig?


Er du ny til yoga? Eller er du blot ligeså forvirret som os andre, når det kommer til at vælge en yogatime? Føler du nogle gange, at det kan virke uoverskueligt at komme i gang? Eller føler du, at du ”ikke er smidig nok” til at dyrke yoga?


Jeg har dig:


Jeg kan nemlig godt forstå dig. Selv som yogalærer kan jeg være forvirret over alle de forskellige yogatyper, der udbydes rundtom i landet. Jeg synes det er ærgerligt, hvis det er en af grundene til, at det holder dig fra at afprøve yogaen. Vi kender det alle sammen - jo mere besværlig en ny ting eller vane er, jo større er sandsynligheden for, at vi dropper at afprøve det.

Når jeg underviser rundtom i København, oplever jeg desværre alt for mange, der synes det virker uoverskueligt at komme i gang med yogaen. Mange begrunder det med, at de synes det er en jungle at finde rundt i de forskellige yogatyper, og simpelthen ikke ved, hvor de skal starte.

Som yogalærer er det en skam, en rigtig skam. For yoga er yoga…. Så enkelt er det for mig. Det er ikke en hævet verden, hvor man skal have styr på stillinger, vejrtrækning og type før man kan deltage.

I min verden kan alle deltage i alle yogatimer. I min verden bør vi ikke kalde timerne for nybegynder-timer, øvede timer m.m.


En anden tendens jeg også oplever blandt folk, er at mange bilder dem selv ind, at de ikke er smidige nok til at dyrke yoga, ikke kan sidde i en stilling i længere tid, eller sågar ikke ved noget om yoga - og derfor ikke kan dyrke det.


Mit svar er simpelt: Yoga er for alle!

Jeg vil gerne nævne det igen for dig. Mit budskab har siden dag 1

som yogalærer været: Yoga er for alle!


Alle kan stå i alle yogastillinger – det ser måske ikke ud som personen ved siden af dig, men det er ikke pointen. Pointen er, at du står her i DIN stilling, mærker det på krop og dit sind, og giver dig hen. Så enkelt er det.

Et vigtigt emne, som jeg igen og igen vil komme ind på, når jeg skriver mine tanker om yogaen ned til jer.


Hvad er yoga?

Hvis du er HELT ny til yoga, kan jeg kort fortælle dig, at yoga indebærer en masse udstrækning:


Hatha yoga: En blid form for et yogaflow. Her holder vi stillingerne i nogle vejrtrækninger, og derfor kan timen stadig godt være et flow (bevægelse – se Vinyasa nedenfor), blot et blidere et af slagsen.

I en Hatha time fokuserer vi på de fysiske stillinger og vejrtrækningen – det er en rigtig god, blid og behagelig måde at lære yogaen og dens stillinger at kende på.

Vinyasa yoga: En hurtigere og tit hårdere yogaform end Hatha timen. I Vinyasa får du oftest pulsen op. Jeg kalder det selv for: moving meditation, da du i en Vinyasa time bevæger dig med et formål (moving with a purpose). Stillingerne sættes sammen til et flow, og du bruger derfor ikke lang tid i hver stilling. Bevægelsen fra en stilling til en anden er ligeså vigtig som selve stillingen. I mine timer vil du opleve at få pulsen højt op, samt brugen af musik i en flow time, da det giver en rar atmosfære og øget energi og fokus.


Bikram yoga: En særlig type af hot yoga, hvor du praktiserer timen i 40 graders varme. Timerne varer altid 90 minutter, og det er den samme serie af 26 stillinger i bestemt rækkefølge, som laves hver gang. Denne yogaform er både hård fysisk og mentalt. Nogle kan godt lide genkendeligheden, og foretrækker derfor timer, hvor de kender alle stillingerne.


Hot yoga: En yogatype, der foregår i et opvarmet miljø, dog er det ikke Bikram. Hot yoga er oftest ligeså varmt som din egen kropstemperatur. Her kan foregå forskellige timer: fx både Hatha og Vinyasa.


Iyengar yoga: I denne yogatime bruges hjælpemidler som: blokke og stropper for at få dig dybere ind i hver stilling. Stillingerne er i fokus i denne time.


Kundalini yoga: En aktiv og dynamisk yogatype, hvor åndedrættet, øvelser, mediaton og mantra benyttes. Man øver sig i at holde opmærksomheden inde i kroppen, være tilstede i kroppen, bevægelsen, og i nuet. Åndedrætsøvelser og mantra skal hjælpe til at holde koncentrationen her i nuet.


Yin yoga: En meget anderledes yogatype, fordi vi arbejder med vores bindevæv og muskelhinder fremfor musklerne. Det er en fantastisk time, hvis du er stram/usmidig og ønsker at arbejde især med fleksibilitet. Det er også en mere meditativ yogaform, da man sidder 3-10 minutter i hver stilling og fokuserer på vejrtrækningen. Du har tiden til at slappe af, da stillingerne foregår meget langsomt. Det er især effektivt, hvis du haf været skadet.


Hvis ovenstående stadig virker uoverskueligt for dig, er du altid velkommen til at skrive til mig.

Jeg underviser selv i følgende: Hatha, Vinyasa, Yin og Hot yoga, og står altid klar til at guide dig igennem en time!